Auteur-Regisseur

Foto Exit“Door kwetsbare mensen op te voeren, toon je het harteloze, het meedogenloze.”

Marc Reynaert werkt een carrièrelang als tv-regisseur bij de brt/vrt en realiseert er documentaires en human interest reportages.

Uit een reportage over jonge vrouwen met een verstandelijke beperking en een kinderwens put hij de verhaalstof voor een filmscenario dat hij daarna bewerkt voor het theater: ‘Een jonge vrouw’. Kort daarna schrijft hij het stuk ‘Melanie’ over een asielzoekster van Afrikaanse oorsprong en richt hij het toneelgezelschap Theater Melanie op, genoemd naar het personage in het gelijknamige stuk.

Zijn passie voor het theater dateert al van toen hij afstudeerde aan het Ritcs en in de marge van zijn tv-regies toneelstukken bewerkte, schreef en regisseerde.

Experimenteert in de jaren negentig met live videobeelden (spel inserts, statements, publieksbeelden, straatbeelden) in ‘Anne Frank’ en ‘Een verloren brief’.

De beste herinneringen heeft hij aan zijn stuk ‘De arme edelman uitgevonden door ‘t gezelschap ‘t doet geen zeer’ over daklozen die in een vuilniszak in plaats van etensresten een tekst van Conscience vinden en die op een heel bijzondere manier opvoeren. Een experiment waarbij alle vanzelfsprekendheden/conventies onder de mat worden geveegd.

Zoekt nieuwe invalshoeken. Voert twee afzonderlijke monologen parallel op waarbij een verrassende interactie ontstaat. (‘Symbiose’)

EIGEN WERK

‘Getekend Bakelandt’ (1972), over de beruchte Lendeleedse deserteur/bendenleider/rover, die in 1803 in Brugge onthoofd werd.

‘Het recht van de sterkste volgens Buysse en Balduk, een wree farce’ (1986), gebaseerd op het boek van Cyriel Buysse.

Trilogie ‘De Verandering in Coma, Carambole en Cocaïne’. Kreeg hiervoor een schrijfopdracht van de Vlaamse Gemeenschap en regisseerde de stukken voor De Zwarte Komedie (1995)

‘De arme edelman, een tragifarce, uitgevonden door het gezelschap ’t doet geen zeer’, nadien ‘Van Vroeger en Nu’ (opgenomen in de trilogie) een experimenteel stuk waarin daklozen een tekst van Conscience naspelen. (1992)

‘Een jonge vrouw’ (2000), oorspronkelijk een filmscenario (geschreven met steun van het Vlaams Audio Visueel Fonds), gecreëerd in 2009.

‘Melanie’, gecreëerd in 2008.

‘Mélanie’ (version française)

‘De zoetigheid van een wespensteek’ (monoloog), gecreeërd in 2006

De dubbelmonoloog ‘Symbiose’, gecreëerd in 2006.

De dubbelmonoloog ‘Grosso Modo’, gecreëerd op Spots op West (2008).

‘Leve de Moeren’, gecreëerd in 2006.

‘Hart’ (monoloog): in 2008 met subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen opgevoerd en Sabam kende voor de monoloog een creatiepremie toe. De creatie vond plaats op Cultuurkuren in Brugge. De monoloog werd hernomen op Spots op West (2010).

‘God, beware ons van de schande’, gecreëerd in 2010.

‘Onrust’, gecreëerd in 2011.

‘Een mens zonder dromen’, gecreëerd in 2012.

‘Een gewone jongen’, gecreëerd in 2013.

‘Oorlogszaken’, gecreëerd in 2014.

‘Pleegzus’, gecreëerd in 2015.

‘Randschade’, gecreëerd in 2016.

Schrijft in opdracht van VZW Speling het stuk ‘Beel’ over een dagloner die tijdens de bezetting in WO1 een passionele aanslag pleegt op een Duitse militair en gefusilleerd wordt. Het stuk is gebaseerd op waargebeurde feiten. Gecreëerd in 2016.

‘Sugarbaby’, gecreëerd in 2017

‘Andermans’, gecreëerd in 2018

‘Olga’, gecreëerd in 2019.

Alle werken zijn te raadplegen bij ALMO en OPENDOEK.

 ————–

De stukken, die door Theater Melanie gecreeërd werden, zijn gebundeld in twee boeken:

8 TONEELSTUKKEN (2016): Melanie, Een jonge vrouw, God, beware ons van de schande, Onrust, Een mens zonder dromen, Een gewone jongen, Oorlogszaken, Pleegzus. (445p)

8 Toneelstukken

VERZAMELD WERK (2019): Olga, Andermans, Sugarbaby, Randschade, Hart, De zoetigheid van een wespensteek. (266p)

Ze zijn te verkrijgen in de webshop van tal van boekwinkels in België en Nederland.

Counter created by http://emailextractor14.com