Een jonge vrouw (2009)

Een Jonge Vrouw (2009)INHOUD

Hoofdpersonage is Sandra, een meisje met een verstandelijke beperking. Ze bracht haar jeugd door in een instelling en mag op haar achttiende zelfstandig gaan wonen. Ze betrekt een studio, werkt in een beschutte werkplaats en krijgt hulp bij het beheren van haar budget. Maar ze verdraagt geen bevoogding en wil weg uit de beschermde omgeving waar ze op neerkijkt.
Is het hybris, hoogmoed? Kan ze haar droom waarmaken? Is haar wens vervulbaar? Of komt hoogmoed voor de val? De val? De mens wordt geboren, gaat ten onder en verrijst.

Het stuk is gebaseerd op de schandalen in de Zweedse pers naar aanleiding van de gedwongen sterilisatie van licht mentaal gehandicapten.

OVER HET STUK

“ ’Een jonge vrouw’ riep vaak de films van Ken Loach voor me op. ” (Luc Frans, theatermaker)

“… erg goed geschreven: goeie dialogen, meeslepende verhalen, veel verhaal voor hedendaags theater maar dat is goed. Doen me allebei wat aan Van Luchene denken, hoewel jouw manier van dialogeren anders is, het schetst een soort Vlaanderen, of een metafoor ervan die erg aangrijpt …”
(Michaël De Cock, artistiek leider ’t Arsenaal Mechelen)

 SPEL

Rebecca Van Overbeke, Kris Comeyne, Koen Bonte, Tourad Kane, Idoumou Bambay, Vicky Ruysschaert, Annette Swimberghe, Antoon Van den Broecke

Jonge Vrouw 01

Jonge Vrouw 03

Jonge Vrouw 09

Jonge Vrouw 19

Jonge Vrouw 21

Jonge Vrouw 25

Jonge Vrouw 27

TEKST EN REGIE

Marc Reynaert

Theater Melanie creëerde het stuk in 2009. Het werd opgevoerd in de Biekorf en het Kta in Brugge en in de Rialto in Oostende.