God beware ons de schande (2010)

INHOUD

Lut en Bet runnen een yoghurtbedrijfje in de voormalige ouderlijke boerderij. Het gaat hen niet voor de wind en Bet heeft daar de grootste moeite mee. Lut worstelt met een ander levensgroot probleem.

Op een dag staat Bram, een vreemde jongeman met een filmcamera, op het erf. Hij wil een reportage maken. De vrouwen zien er brood in, vinden het publicitair interessant voor de zaak. Maar Bram is eerder in hun zielenroerselen geïnteresseerd. Bet is niet vies van een smeuïg verhaal en voor Lut is het ogenblik aangebroken om de zwijgplicht, die haar moeder haar oplegde, op te heffen. Zij vertelt in aanwezigheid van Bet voor de camera dat zij en Bet geen zussen zijn maar dat zij Bet’s moeder is! Na de shock te hebben verwerkt gaat Bet met haar moeder Lut op aansturen van Bram op zoek naar de vader, een pater. De man wou indertijd met Lut trouwen, maar zijn abt dacht er anders over en stuurde de pater mee met Kerk in Nood, een internationale katholieke hulporganisatie die via een netwerk van plaatselijke kerken hulp en bijstand biedt in verschillende gebieden van de wereld aan christenen.

God, beware ons van de schande is een gezinsdrama, een diepmenselijk stuk over schaamte en schande, leugen en frustratie, vernedering en leedvermaak en de ongelijke strijd tussen individu en kerkelijk gezag.
Een loodzware tragedie? Geenszins, het optreden van Bram, een gewiekste schelm, die de dramatische verwikkelingen stuurt en inblikt en een Mata-Hari-achtig hoogtepunt bepalen de toon van het stuk, dat uitgaat van waar gebeurde feiten.

.21

SPEL

Annette Swimberghe, Evi Brutin, Koen Bonte, Kris Comeyne, Mina El Azimani.

TEKST EN REGIE

Marc Reynaert

Theater Melanie creëerde het stuk in 2010.
Het werd opgevoerd in de Biekorf in Brugge, De Branding te Middelkerke en Club Terminus in Oostende.